Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dizajn i Funkcionalnost

 

Došli došli na blog Male Fabrike Nameštaja

 

Kratko bi se predstavili kroz formu bloga čitaocima koji ne znaju za nas. Mi smo porodična firma, koja je počela da živi kroz ideju jednog entuzijaste i vizionara. Bilo je potrebno vreme kako bi savladali osnovne procese pri izradi nameštaja. Naša znanja i umeća svakim projektom bila su nadograđivana. Sazrevali smo u svakom pogledu. Danas možemo sa ponosom da se osvrnemo na projekte koji su iza nas.

Bavili smo se opremanjem enterijera poslovnih objekata, vila i stanova u Beogradu. Svaki komad nameštaja kod naših, sada već stalnih kupaca, jeste preporuka i motiv za dalji rad i usavršavanje.

Znanje i veštine stečene kroz praksu i rad, želimo da podelimo sa Vama. Kada smo se pre 10 godina odlučili kojim putem ćemo ići, naišli smo na bezbroj dilema i problema. Većinu smo vremenom uspešno rešavali, neke još uvek rešavamo. Konstantno smo u potrazi za efikasnijim metodama izrade željenog komada nameštaja.

Polazeći od materijala koje ćemo koristiti, do načina na koji ćemo ga obraditi i finiširati. Kako ćemo elemente spajati do toga kako treba da izgleda finalni proizvod koji mora privući pažnju kupca. Bitne stavke svakog artikla bile su njegova postojanost, kvalitet i praktičnost u primeni.

Put je bio izuzetno trnovit, ko je krčio put u preduzetničkim vodama razumeće o čemu pričamo, a ko nije shvatiće ako bude pratio naš blog.

Kroz fotografije i kratke filmove pokazaćemo Vam način na koji mi rešavamo dileme na koje nailaze svi koji opremaju svoj dom nameštajem. Provešćemo Vas kroz strukture materijala i objasniti Vam karakteristike svakog, prednosti i mane. Pomoći Vam u izboru istih, naročito kada je kuhinja u pitanju. Kroz projekte razrešavamo Vaše dileme po pitanju izgleda, a kroz rendere po pitanju dizajna i kombinacije boja.

Uključićemo i intervjuisati saradnike iz oblasti koje su usko povezane sa našom. Arhitekte, dizajneri, tapetari, stakloresci, električari, vodoinstalateri, monteri…mnogo je struka koje nam znače u ovoj oblasti.

Pratite nas, i budite deo naše priče.

 

Masiv u opremanju enterijera

 

  • Izdržljivost i dugotrajnost – Nameštaj od punog drveta je izuzetno izdržljiv i dugotrajan, što znači da će trajati mnogo godina uz adekvatnu njegu i održavanje.
  • Prirodni izgled i tekstura – Drvo ima prirodan i topao izgled koji se dobro uklapa u većinu enterijera. Takođe, svako drvo ima jedinstvenu teksturu i boju koja čini svaki komad nameštaja jedinstvenim.
  • Ekološki prihvatljivo – Drvo je obnovljiv materijal i može biti održivo korišćen, što ga čini ekološki prihvatljivim izborom za enterijer.
  • Lako se održava – Nameštaj od punog drveta lako se održava i čisti, što ga čini praktičnim izborom za svakodnevnu upotrebu.
  • Vrednost – Nameštaj od punog drveta ima visoku vrednost i može biti dobra investicija za vaš dom ili poslovni prostor.
  • Udobnost i funkcionalnost – Nameštaj od punog drveta je obično udoban i funkcionalan, a može biti i prilagođen specifičnim potrebama i željama klijenta.
  • Zdravstveni benefiti – Drvo može poboljšati kvalitet vazduha u prostoru, jer apsorbuje štetne čestice i emituje kiseonik, što može doprineti boljem zdravlju i raspoloženju.
  • Raznovrsnost – Postoji veliki izbor vrsta drveta koje se mogu koristiti za izradu nameštaja, što omogućava raznolikost u stilu i dizajnu.
 

Trendovi u opremanju kuhinja

 
Aktuelni trendovi u dizajniranju i opremanu kuhinja uključuju kombinaciju funkcionalnosti, praktičnosti i estetiku:
1. Minimalistički dizajn – karakteristike ovog dizajna su jednostavnost, čistoća linija i neutralne boje. Ovakav dizajn omogućava lakše održavanje i stavara utisak većeg prostora.
2. Kuhinje otvorenog plana – Otvaranje kuhinje ka ostalim prostorijama u kući ili stanu postalo je popularno zbog modernog izgleda i funkcionalnosti. Stvara osećaj prostranosti a i omogućuje bolju interakciju i komunikacija između onoga ko kuva i gostiju.
3. Kuhinje sa ostrvom – Sve popularniji trend zbog praktičnosti. Ostrvo se koristi za pripremu hrane, druženje sa gostima i za odlaganje kuhinjskih aparata.
4. Kuhinje sa ugradnim aparatima – Svi kuhinjski aparati mogu se ugraditi u kuhinjske korpuse ili kuhinjske plakare, na taj način ne zauzimaju prostor na radnoj površini i stapaju se sa kuhinjom.
5. Ekološki materijali – Upotreba ekoloških materijala u kuhinjskom dizajnu postala je važna zbog želje da se smanji negativni utjecaj na okolinu. Materijali poput bambusa, recikliranih materijala i drva iz održivih izvora koriste se sve češće u kuhinjskim projektima.

 

Materijali koji se koriste u opremanju kuhinja

 

  • Univer je vrsta materijala koji se koristi u izradi kuhinjskih elemenata kao što su ormari, police i ladice. Radi se o jeftinijoj varijanti drvenih materijala koja se sastoji od čestica drvene mase spojenih smolom. Univer je izdržljiv i jednostavan za održavanje, dostupan je u različitim debljinama i bojama. Obložen je melaminskom folijom kako bi se postigao željeni izgled i izdržljivost.
  • Medijapan je materijal sličan univeru koji se koristi u izradi kuhinjskih elemenata kao što su ormari, police i ladice. Sastoji se od čestica drvene mase koje su komprimirane u gustu ploču, bez vidljivih pora. Izdržljiv je i lako se obrađuje, što ga čini popularnim izborom za izradu kuhinjskih elemenata. Dostupan je u različitim debljinama i bojama, te se može lakirati ili obložiti folijom kako bi se postigao željeni izgled. Može se i furnirati tankim slojem drveta kako bi se postigao efekat drvene površine.
  • Drvo je jedan od najčešće korištenih materijala u kuhinjskom dizajnu, zbog svoje topline, prirodnog izgleda i dugovječnosti. Drvo se može koristiti za izradu ormarića, polica, podnih obloga i radnih površina. Osim toga, drvo se može uljiti, lakirati ili obojiti kako bi se stvorio različit izgled.
  • Kamen – Kamen je materijal koji se koristi za radne površine, kuhinjske ploče, umivaonike i podne obloge. Kamen može biti prirodan ili veštački, a najčešći prirodni kamen koji se koristi u izgradnji kuhinje je granit i mermer. Kamen je izdržljiv, otporan na toplinu i lako se održava, mada je porozan.
  • Staklo – Staklo se može koristiti za izradu kuhinjskih ploča, ormarića i zidnih obloga. Staklo se lako održava i pruža moderan izgled. Osim toga, staklo je otporno na toplinu i vlagu. Može se koristiti i kao zidna obloga umesto pločica.
  • Veštački kamen – Veštački kamen se koristi za izradu kuhinjskih ploča i radnih površina. Izdržljiv je, otporan na vlagu i lako se održava. Dostupan je u mnogim bojama.
  • Kompakt ploča je materijal koji se sve češće koristi u kuhinjskom dizajnu. Radi se o kompozitnom materijalu od mineralnih punila i smole. Kompakt ploča je izdržljiva, otporna na toplinu, vlagu i grebanje, lako se održava i dostupna je u mnogim bojama i uzorcima. Koristi se za izradu kuhinjskih ploča, radnih površina, umivaonika, zidnih obloga i drugih kuhinjskih elemenata.

 

Izbor sudopere

 

  • Veličina i dubina: izaberite sudoperu koja je dovoljno velik i dubok da odgovara vašim potrebama. Ako pripremate velike posude ili tiganje, izaberite dublju sudoperu.
  • Materijal:  Nehrđajući čelik, granit, bakar, keramika, kerok… Najčešće korišćeni materijali su nerđajući čelik i granit, jer su izdržljivi i lako se održavaju.
  • Oblik: pravougaoni, okrugli, kvadratni ili ugaoni. Izaberite oblik koji odgovara stilu vaše kuhinje i vašim potrebama.
  • Montaža: ugradna (sudopera se ugrađuje u radnu ploču, ivice sudopere su ispod radne ploče) i nadgradna (sudopera se postavlja na površinu radne ploče, tako da ivice sudopere leže na radnoj površini).
  • Dodatne funkcije: Sudopere mogu imati dodatne funkcije poput ugrađene daske za sečenje, separatora za sudove i korpe za odlaganje posuđa. Razmotrite ove dodatne funkcije ako su vam potrebne.

Što se tiče materijala, evo kratkog pregleda nekih od najčešće korišćenih materijala:

  • Nerđajući čelik: Izdržljiv, otporan na mrlje i lako se čisti. Međutim, lakše se ogrebe nego neki drugi materijali ali se lako polira polir pastom.
  • Granit: Izdržljiv, otporan na mrlje i lako se održava. Dostupan je u različitim bojama i teksturama. Međutim, može biti skuplji od drugih materijala. Na tamnom granitu uočljivije su mrlje od kamenca.
  • Bakar: Pruža topli, rustični izgled i ima antibakterijska svojstva. Međutim, bakar je skup i zahteva redovno održavanje kako bi se održao sjaj.
  • Keramika: Dostupna je u različitim bojama i teksturama i pruža rustični izgled kuhinje. Međutim, keramičke sudopere su sklone pucanju i lomljenju, pa treba biti oprezan pri rukovanju.
 
 
 
 
 
 
NADGRADNA
UGRADNA

 

Kompakt ploče i primena u enterijeru

 

Kompaktne ploče su izrađene od visokokvalitetnih sintetičkih materijala koji se lako održavaju i imaju dug vek trajanja. Neki od glavnih benefita kompaktnih ploča u enterijeru su:

  • Izdržljivost: Izuzetno su izdržljive i otporne na habanje, ogrebotine, vlagu, toplotu i hemikalije. Ovo ih čini idealnim za upotrebu u kuhinjama, kupatilima, javnim objektima i drugim prostorima gde je izdržljivost bitna.

  • Estetika: Dolaze u različitim bojama i teksturama, pa ih je lako uklopiti u bilo koji enterijer. Mogu se koristiti za izradu kuhinjskih ploča, radnih površina, komoda, polica, stolova, vrata, panela, stepeništa i drugih elemenata. Izrađuju se sa belim ili crnim jezgrom.

  • Higijena: Izuzetno su higijenske, lako se čiste i ne upijaju tečnost. Ovo ih čini idealnim za upotrebu u prostorima gde je potrebna visoka higijena, kao što su zdravstvene ustanove, laboratorije, kuhinje i kupatila.

  • Ekološki su prihvatljive: Prave se od recikliranih materijala i mogu se ponovo reciklirati na kraju svog veka trajanja. Ovo ih čini ekološki prihvatljivim izborom za enterijere.

  • Jednostavnost ugradnje: Kompaktne ploče su jednostavne za ugradnju, lako se seku, buše i oblikuju. Ovo znači da se mogu koristiti za izradu složenih oblika, a mogu se prilagoditi različitim dimenzijama i zahtevima.

Ukratko, kompaktne ploče su izdržljive, estetski privlačne, higijenske, ekološki prihvatljive i jednostavne za ugradnju, što ih čini idealnim izborom za različite enterijere.

 

Načini otvaranja kuhinjskih frontova

 

  • Klasični frontovi sa ručkama: Ručke mogu biti različitih oblika, veličina i materijala, u zavisnosti od ukusa kupca i stila kuhinje.

  • Ručke izprofilisane u medijapanu: Medijapan je pogodan za profilisanje i obradu pa su samim tim ručke urezane u front i sastavni su deo fronta. 

  • Frontovi sa push-to-open sistemom: mehanizam koji omogućava otvaranje frontova jednostavnim pritiskom na vrh ili stranu fronta. To je idealno za one koji žele kuhinju bez vidljivih ručki.

  • Frontovi poznatiji kao “pocket door”: Pocket door sistem je vrsta kliznih vrata koja se skrivaju/ulaze u zid korpusa ormarića kada se otvaraju. Ovo je idealno rješenje za one koji žele maksimalno da iskoriste prostor u sobi ili tamo gdje nema dovoljno mesta za otvaranje klasičnih vrata.

  • Gola sistem: Gola šina je popularna opcija u modernom dizajnu kuhinja, jer omogućava čisti i minimalistički izgled, bez ručki. Metalne šine koje se ugrađuju u korpus na mestu gde ćete otvarati front kako bi imali lakši pristup pri otvaranju fronta. Estetski lepo i praktično rešenje.

  • Frontovi na preklop: Ovaj tip ormarića ima frontove koji se otvaraju prema gore. Ovaj sistem omogućava lakši pristup gornjim policama ormarića i dobar je izbor za kuhinje s ograničenim prostorom. Poželjno je birati kvalitetnije sisteme za otvaranje.

 

Univer-iverica i medijapan u proizvodnji nameštaja

 

Univer

Sastoji se od iverice (čestice drveta koje su spojene smolom pod pritiskom). To je relativno povoljan materijal koji je prekriven melaminskom folijom kako bi se dobila određena boja ili dezen.  Univer se kantuje kant trakama u boji/dezenu univera. 

  1. Izdržljivost: Univer je vrlo izdržljiv materijal, otporan na ogrebotine i habanje.
  2. Raznolikost: Univer se može naći u različitim bojama, uzorcima i teksturama, što ga čini vrlo fleksibilnim u smislu dizajna.
  3. Lagana obrada: Univer se lako obrađuje, što ga čini popularnim izborom za izradu nameštaja i drugih predmeta.
  4. Vodootpornost: Zbog folije kojom je zaštićen, ukoliko je kvalitetno i dobro okantovan, univer je otporan na vodu i vlagu, što ga čini idealnim za kuhinjske elemente, kupatila i druge prostore koji su izloženi vodi. 
  5. Jednostavan za održavanje: Univer se lako čisti i održava, što ga čini praktičnim izborom za kućne i komercijalne prostore.
  6. Ekonomičan: Univer je obično jeftiniji od drugih materijala poput masivnog drveta, što ga čini pristupačnim izborom za one koji traže jeftiniju opciju.

Medijapan

Proizvodi se od finih drvenih vlakana koja su vezana smolom pod pritiskom. Medijapan može biti znatno skuplji od univera. Neke od ključnih karakteristika medijapana uključuju:

  1. Obradivost: Medijapan se lako obrađuje, što znači da ga je lako rezati, bušiti i formirati u različite oblike i veličine. Ovo čini medijapan popularnim izborom u proizvodnji nameštaja.
  2. Glatka površina:  Medijapan ima vrlo glatku površinu koja se lako može obraditi i finiširati. Zbog toga se medijapan često koristi u proizvodnji nameštaja koji zahteva površinu pogodnu za farbanje u boji po RAL karti i lakiranje.
  3. Lako savijanje: Medijapan često koriste kako bi postigli efekat oblih ili kružnih ivica.
  4. Vodootpornost: Otporan je na vodu ukoliko je adekvatno zaštićen ili prelakiran. Ukoliko je negde oštećen, vlaga brzo prodire i vremenom se deformiše.
  5. Profilisanje: Medijapan se profiliše prema zahtevu kupca, kanelure i oblici se mogu formirati uz pomoć CNC mašine, kao i ručke u samom frontu.
  6. Furniranje: Može se furnirati, prelepiti tankim slojem drveta, dobijate efekat pravog drveta, a neće doći do pucanja i savijanja kao kod masiva.

Ukoliko imate dilemu oko kvaliteta, materijali su podjednako kvalitetni, ukoliko birate renomirane proizvođače. Razlika je u činjenici da lakirani medijapan može imati obrađene, oborene, ofarbane i lakirane ivice, dok univer mora biti okantovan kant trakom i ivice su sečene pod uglom.

 
 

Univer

Kombinovano medijapan i univer

Medijapan

 

Primena i vrste stakla u enterijeru i kuhinjama

 

Staklo je vrlo popularan materijal u enterijeru i kuhinjama zbog svoje estetike i funkcionalnosti. Neki od načina na koje se staklo može primeniti u enterijeru i kuhinjama su:

  • Staklene police i ormarići – Staklene police i ormarići su moderni i estetski privlačni. Mogu se koristiti za prikazivanje dekorativnih predmeta, dok stakleni ormarići mogu biti korisni za skladištenje posuđa i stakla.
  • Staklene pregrade i zidovi – Staklene pregrade i zidovi su sjajan način da se razdvoje prostorije, a istovremeno omoguće prolaz svetlosti. 
  • Staklene ploče umesto pločica u kuhinji – Staklene ploče su otporne na vodu i idealne za kuhinjske zidove. Dostupne su u različitim bojama i teksturama, tako da mogu dodati stilski element vašoj kuhinji. Izrađuju se u svim bojama.
  • Staklene ploče za stolove – Staklene ploče su elegantne i moderne. Pored estetike, staklene ploče ne opterećuju prostor bez obzira na prečnik.

Ukratko, staklo je vrlo koristan materijal za kuhinje i enterijere zbog svoje funkcionalnosti i estetike. Postoje razne vrste, boje i debljine. Birajte kaljeno staklo za enterijer zbog veće čvrstoće i otpornosti.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.